Ja: w internecie piszą, że fasolada to zupa..
OnGrek: co za malakia… (czyli co za bzdura)..
Generalnie wyglądem fasolada zupę przypomina, ale nią nie jest. To taka nasza fasolka po bretońsku, tyle, że inna… Danie jest absolutną klasyką kreteńskiej kuchni – to „narodowe danie starożytnych Greków”. W wersji oryginalnej – jest bezmięsne. Składa się głównie – z fasoli, pomidorów i dużej ilości oliwy. Fasolada jest bardzo łagodna, zresztą jak wiele klasycznych greckich dań.
Przepis kreteński
1/2 kg suchej fasoli (średniej wielkości)
2 średnie marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
Z 3 duże pomidory, albo z puszki
co najmniej i 1/2 filiżanki oliwy
sól, pieprz, pęczek natki selera
- Fasolę średniej wielkości moczymy 12 godzin, potem ją płuczemy, zalewamy znów wodą i gotujemy.
- Przygotowujemy sos pomidorowy – miksując świeże pomidory z oliwą.
- Kroimy marchewkę – w krążki, seler, siekamy czosnek ( ale niewiele)
- Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie.
- Po półgodzinie gotowania wrzucamy liść laurowy oraz warzywa do fasoli i czekamy aż nam wszystko ładnie dojdzie.
- Jak odlejemy wodę albo nam odparuje dorzucamy cebulę, doprawiamy delikatnie pieprzem, dolewamy oliwy, dorzucamy pomidory
- Danie solimy na samym końcu, bo inaczej fasola może nam stwardnieć .
- Klasycznie jemy ją z sałatą skropioną cytryną i oliwą oraz świeżym chlebem
Opcjonalnie można danie posypać pietruszką, widziałam też przepisy z pokrojonymi oliwkami na górze, ale u nas jada się taką i jest najlepsza na świecie.)
Fasoladę Grecy jedzą z chlebem, sałatką, czasem podjada się też fetę albo ser gravier, bardzo popularny na Krecie.
Smacznego:)
Dorota Gonet