Ja: w internecie piszą, że fasolada to zupa..

OnGrek: co za malakia… (czyli co za bzdura)..

Generalnie wyglądem fasolada zupę przypomina, ale nią nie jest. To taka nasza fasolka po bretońsku, tyle, że inna… Danie jest absolutną klasyką kreteńskiej kuchni – to „narodowe danie starożytnych Greków”. W wersji oryginalnej – jest bezmięsne. Składa się głównie – z fasoli, pomidorów i dużej ilości oliwy. Fasolada jest bardzo łagodna, zresztą jak wiele klasycznych greckich dań.

Przepis kreteński

1/2 kg suchej fasoli (średniej wielkości)

2 średnie marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

Z 3 duże pomidory, albo z puszki

co najmniej i 1/2 filiżanki oliwy

sól, pieprz, pęczek natki selera

  1. Fasolę średniej wielkości moczymy 12 godzin, potem ją płuczemy, zalewamy znów wodą i gotujemy.
  2. Przygotowujemy sos pomidorowy – miksując świeże pomidory z oliwą.
  3. Kroimy marchewkę – w krążki, seler, siekamy czosnek ( ale niewiele)
  4. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie.
  5. Po półgodzinie gotowania wrzucamy liść laurowy oraz warzywa do fasoli i czekamy aż nam wszystko ładnie dojdzie.
  6. Jak odlejemy wodę albo nam odparuje dorzucamy cebulę, doprawiamy delikatnie pieprzem, dolewamy oliwy, dorzucamy pomidory
  7. Danie solimy na samym końcu, bo inaczej fasola może nam stwardnieć .
  8. Klasycznie jemy ją z sałatą skropioną cytryną i oliwą oraz świeżym chlebem

Opcjonalnie można danie posypać pietruszką, widziałam też przepisy z pokrojonymi oliwkami na górze, ale u nas jada się taką i jest najlepsza na świecie.)

Fasoladę Grecy jedzą z chlebem, sałatką, czasem podjada się też fetę albo ser gravier, bardzo popularny na Krecie.

Smacznego:)

Dorota Gonet

17857992_10203242244293848_74368492_n